Speltakken

Bij Scouting spelen kinderen in verschillende groepen. Per leeftijdscategorie is er een
groep, binnen Scouting een speltak genaamd. Je kunt bij ons lid worden vanaf 5 jaar t/m 14 jaar. Je blijft lid tot je 88e!

De Gorinchemse Zeeverkenners kent een vijftal speltakken:

Bevers (5 t/m 7 jaar)
Welpen (Vóór 1 oktober 7 t/m 11 jaar)
Zeeverkenners (Vóór 1 oktober 11 t/m 14 jaar)
Wilde Vaart (Vóór 1 oktober 14 t/m 18 jaar)
Stam (18 jaar en ouder)

Voorbeeld: wordt een welp op of na 1 oktober 11 jaar: dan mag hij/zij nog een jaartje bij de welpen blijven.

Hieronder kunt u meer informatie vinden over de speltakken bij de Gorinchemse Zeeverkenners.

Wilt u meer weten dan er op de website staat? Kom een keer langs of neem contact met ons op!

Bevers
De Bevers spelen in de fantasiewereld van Lange Doener, die woont in Hotsjietonia. In deze wereld komen allerlei fantasiefiguren voor, waarbij het thema 'spelen en ontdekken' centraal staat. Met deze figuren beleven de Bevers regelmatig spannende avonturen.
Elke zaterdag staan dan ook tal van activiteiten op het programma, zoals knutselen, voorlezen, zingen, spelletjes, speurtochten en nog veel meer. Voor de Bevers is het belangrijk om samen te spelen, samen te delen en samen te werken. Toch is er tijdens de opkomst ook voldoende tijd om individueel bezig te zijn.
Omdat de Bevers te jong zijn om op kamp te gaan, wordt er voor hen een speciale afsluitingsopkomst of logeerdag georganiseerd

(opkomst op zaterdag van 10:00 tot 12:00)

Welpen

De Welpen spelen in de wereld van Mowgli, het jongetje dat opgroeit tussen de wolven uit het verhaal 'The Jungle Book' van de schrijver Rudyard Kipling. Dat betekent avonturen beleven in de rimboe!
Er worden veel spelletjes gespeeld, waarbij het belangrijkste is dat de kinderen er veel plezier aan beleven. Verder houden de Welpen zich bezig met insignewerk in de categorieën 'natuur', 'sport en spel', 'speuren' en 'knutselen'. Centraal staat het samen ontdekken van de dingen om je heen.

Onze groep heeft drie welpenhordes: de Bandarlogs Horde, de Koele Holen Horde en de Sionie Horde. Elke horde heeft zijn eigen leiding, zijn eigen lokaal en een eigen programma.

De leiding van de welpen gebruikt dierennamen die in het Jungleverhaal voorkomen.

(opkomst op zaterdag van 9:30 tot 12:00)

Junioren / Junior Sherpa's (Zeeverkenners)

Bij de Zeeverkenners verplaatst het avontuur zich naar het water! Je leert je te bekwamen in het varen met onze Lelievletten en in het botenonderhoud. Daarnaast leer je de vaarreglementen en werk je samen met leeftijdsgenoten op en rond het water.

In het vaarseizoen zijn de Zeeverkenners voornamelijk op het water te vinden. In het winterseizoen is het tijd voor het onderhoud van onze boten. Al het varend materieel wordt door de leden en leiding zelf onderhouden. Er is dan ook tijd om het vaarreglement te leren, te knopen en insignewerk te doen.
De leiding is in het bezit van de benodigde vaarbewijzen en is instructiebekwaam. Leden kunnen bij ons Scoutinsignes halen voor roeien, zeilen en motorvaren en zo eventueel door groeien naar een CWO of MBL.

Onze groep heeft twee onderdelen binnen deze leeftijdsgroep: de Junioren (alleen voor jongens) en de Junior Sherpa`s (alleen voor meisjes).

Jaarlijks gaan ze op zomerkamp met de boten en kamperen dan in tenten.

(opkomst junioren op zaterdag 9:30 tot 12:00)
(opkomst junior sherpa's op zaterdag 13:30 tot 16:00)

Senioren / Senior Sherpa's (Wilde Vaart)

De jongeren in deze groepen hebben een begeleid(st)er, maar bepalen hun programma grotendeels zelf. Ze varen regelmatig zonder leiding aan boord en bekwamen zich met elkaar verder in het varen. ‘s Winters steken zij de handen uit de mouwen bij het botenonderhoud.

Zelfwerkzaamheid, zelfstandigheid en samenwerken staan bij deze jongerentak hoog in het vaandel.

In onze groep is de Wilde Vaart onderverdeeld in twee aparte onderdelen: de Senioren (heren) en Senior-Sherpa`s (dames).

Jaarlijks gaan ze op zomerkamp met de boten (trektocht) en kamperen dan in de boten of tenten.

(opkomst  op zaterdag 14:00 tot 17:30)

Stam

Wanneer Senioren en Senior Sherpa’s de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben, vliegen zij over naar de Stam. Leden die geen interesse hebben om actief lid te worden van de Stam kunnen dat kenbaar maken.

De Stam wordt in zekere zin geleid door het Stambestuur. Het Stambestuur bestaat uit de Stamvoorzitter, de Stamcorrespondent en een Penningmeester. Het Stambestuur begeleidt de activiteiten in kleine mate.

De activiteiten die de Stam onderneemt, lopen sterk uiteen en worden door de leden zelf georganiseerd.